Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στην Α’ Δημοτικού;

Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί ολοένα και περισσότερους γονείς, αφού η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό συνιστά σημαντικό εκπαιδευτικό ορόσημο και δείκτη ατομικής προόδου και ανάπτυξης για κάθε παιδί. Επιπλέον, 1 στα 4 παιδιά εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μαθησιακές δυσκολίες.
Γι’ αυτό ακριβώς, ενδείξεις στην ανάπτυξη του παιδιού που ίσως προοιωνίζουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσκολίες στη συγκέντρωση προσοχής, στη συμπεριφορά, καθώς και στη γλωσσική και γνωστική ικανότητα του παιδιού, χρειάζεται να επισημαίνονται έγκαιρα και στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Οι παραπάνω δεξιότητες μπορούν να αξιολογηθούν με ένα προληπτικό τεστ που ανιχνεύει με απλό και ευχάριστο τρόπο τη σχολική ετοιμότητα παιδιών 5-6 ετών. Ελέγχοντας λοιπόν κατά πόσο το παιδί διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που απαιτείται για να παρακολουθήσει με επιτυχία το δημοτικό σχολείο, εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση του από το περιβάλλον του νηπιαγωγείου σ’ αυτό του σχολείου, η συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια για να αντιμετωπίσει τη νέα σχολική ύλη, καθώς και η έγκαιρη αποκατάσταση τυχόν δυσκολιών.
Παράλληλα, οι γονείς βεβαιώνονται πως το παιδί τους είναι έτοιμο να αρχίσει το σχολείο, γνωρίζουν πιο ολοκληρωμένα τις ικανότητες του, ενώ καθοδηγούνται ειδικά στον τρόπο ενίσχυσης, σε περίπτωση κάποιας δυσκολίας.

Φαιδώρα Ρίζου
Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου