Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ταξιδεύοντας μ' αεροπλάνο με το παιδί μου: Πώς να είναι μια ευχαριστη επειρία για τα παιδιά με αυτισμό & τους γονείς τους

http://special-learning.com/article/traveling_by_air_with_your_autistic_child

Ο χώρος και η εμπειρία του αεροδρομίου και του αεροπλάνου για πολλούς από μας συνδέεται με ευχάριστα και θετικά συναισθήματα: διακοπές, ταξίδια, όμορφοι προορισμοί, ξεκούραση..
Ωστόσο, ο πολύς κόσμος, οι άγνωστοι ήχοι, οι άνθρωποι με στολές, τα μηχανήματα ελέγχου μπορούν να είναι απειλητικά για τα παιδιά γενικά, ενώ μπορεί να προκαλέσει πανικό σ' ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο, η έγκαιρη προετοιμασία μπορεί να γλιτώσει τους γονείς από σημαντικό άγχος και στρες.
Ακολουθούν 4 προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον γονιό που ταξιδεύει με το αυτιστικό παιδί του σχεδιάσει και να πραγματο ποιήσει ένα "πετυχημένο" αεροπορικό ταξίδι.



1.   Προγραμματίστε έγκαιρα το ταξίδι σας
 
Αρχικά, είναι καλό να ενημερώσετε την αεοπορική εταιρεία πως θα ταξιδέψετε με το παιδί σας το οποίο έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες (σε περίπτωση που δεν είναι ενημερωμένοι για τον αυτισμό). 
Θα ήταν πολύ βοηθητικό να ζητήσετε τη συνεργασία τους σε κάποιες διαδικαστικές ρουτίνες του αεροδρομίου, πχ να εξυπηρετηθείτε πρώτοι στον έλεγχο των εισητηρίων και να επιβιβαστείτε πρωτοι, αποφεύγοντας έτσι το άγχος και την ένταση που μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί οι ουρές και η αναμονή μέσα στο πλήθος. 
Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν να ταξιδέψετε κατα τη διάρκεια της νύχτας ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το παιδί σας να κοιμηθεί, αλλά και οι επιβάτες να είναι λιγότεροι. 
Τέλος, φροντίστε η μια από τις δύο θέσεις να είναι σε παράθυρο, σε περιπτωση που το παιδί θελήσει να κάτσει δίπλα στο παράθυρο. Κοιτάζοντας τα σύννεφα και τον ουρανό μπορεί να το αποσπάσει απ' το θόρυβο και τη διαδικασία της απογείωσης και της προσγείωσης, αλλά και να κρατήσει το ενδιαφέρον του κατα την πτήση.

2. Προετοιμάστε το παιδί σας πριν την ημέρα της πτήσης

Κάθε φορά που εκθέτετε το παιδί σας σε νέα μέρη, ήχους πρόσωπα και καταστάσεις, είναι καλή ιδέα να το προετοιμάζετε για τις καινούριες αυτές εμπειρίες με καποιες βασικές τεχνικές:
  • Χρησιμοποιήστε εικόνες σχετικές με τα ταξίδια με αεροπλάνο, μιλώντας, εξηγώντας και σχολιάζοντας ανάλογα (αποσκευές, αεροπλάνο, αεροδρόμιο, επιβάτες, εισητήρια, αεροσυνοδοί κλπ)
  • Χρησιμοποιήστε βίντεο ή παιχνίδια ρόλων ως παραδείγματα. Πολύ βοηθητικό είναι να βρείτε ή να τραβήξετε ένα βίντεο από το αεροδρόμιο. Ακόμα καλύτερα μπορεί να "πρωταγωνιστεί" σ' αυτό το βίντεο ο αδερφός/ή του παιδιού σας ή κάποιο άλλο παιδί που σύμφωνα με το... σενάριο ετοιμάζεται να ταξιδεψει. Μαζί με το παιδί σας λοιπόν βλέπετε, κουβεντιάζετε και  σχολιάζετε μαζί τι κάνει, πού πάει κλπ ο ταξιδιώτης.
  • Αφηγηθείτε κοινωνικές ιστορίες. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για ένα αεροπορικό ταξίδι. Σιγουρευτείτε πως επαναλαμβάνετε την ιστορία αρκετές φορές πριν τη μέρα του ταξιδιού μεχρι το παιδί σας νιώσει άνετα τόσο με την ιστορία, όσο και με την ιδέα του ταξιδιού. Ένα παράδειγμα εφαρμογής κοινωνικής ιστορίας είναι να πείτε στο παιδί σας για την αίσθηση των αυτιών μας -λόγω της πίεσης του αέρα- που μπορεί να νιώσει στο αεροπλάνο και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί καταπίνοντας ή μασώντας τσίχλα.
  • αναφορικά με την πολυκοσμία των αεροδρομίων, μπορείτε να ξεκινήσετε πηγαίνοντας με το παιδί σας σε ένα μέρος με μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων, όπως σε μια τράπεζα και στη συνέχεια σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα μεγάλο εστιατόριο. Αυτή η σταδιακή έκθεση θα προετοιμάσει το παιδί σας, αλλά και θα βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

3. Εξοπλιστείτε ανάλογα
    
     Είτε το ταξίδι είναι μικρό ή μεγάλο, χρειάζεται να έχετε τα κατάλληλα πράγματα για να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο. Μια καλή ιδέα είναι ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, ένα mp3 player, αλλά και γυαλιά ηλίου τα οποία μπορούν να μειώσουν τη ευαισθησία του παιδιού στον οπτικό ερεθισμό λόγω του κόσμου και των φωτεινών ενδείξεων στο αεροδρομιο και το αεροπλάνο. Τέλος, το να έχει μαζί του την κουβερτούλα του, το αγαπημένο του  παιχνίδι, το αγαπημένο του σνακ ή ρόφημα, είναι επίσης μια καλή ιδέα για να απασχοληθεί κατα τη διάρκεια της πτήσης

4. Να έχετε ένα "πλάνο Β"

    Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω αποτύχουν και το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα πανικού πρέπει να έχετε ένα διαθέσιμο δεύτερο πλάνο. Μια εναλλακτική λύση είναι να έχετε την ενδεδειγμένη ιατρική συνταγή, φυσικά με τη συμβουλή του γιατρού του παιδιού σας, που θα ηρεμήσει το παιδί σας κατα τη διάρκεια του ταξιδιού. Φυσικά, η χορήγηση ηρεμιστικού θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τελικά, με τη σωστή προετοιμασία, είναι δυνατό το αεροπορικό ταξίδι με το παιδί σας να είναι μια χαρούμενη και συναρπαστική  και όχι μια τραυματική και αγχωτική εμπειρία.

Πηγές:
autism-pdd.net/testdump/test12886.html 
autismspeaks.org/docs/family_services_docs/schlosser.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου