Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

5 πασχαλινές δραστηριότητες & τα παιδαγωγικά τους οφέλη


Η Μεγάλη εβδομάδα έχει ξεκινήσει και μαζί μ' αυτήν οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, οι πασχαλινές αγορές και όλ' αυτά μέσα σε μια γιορτινή και ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Πολλοί γονείς αναριωτιούνται πώς θα μπορούσαν να συνδυάσουν αυτη την πασχαλινή διάθεση που επικρατεί με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους αυτές τις μέρες των διακοπών. Ακολουθούν 5 προτάσεις για μια δημιουργική  Μεγάλη Εβδομάδα:

  1. Πασχαλινή κάρτα: μια εύκολη κατασκευή που προσφέρει την ευκαιρία να ευχηθούν τα παιδιά σε συγγενείς ή φίλους που ζουν μακριά στέλνοντας μαζί με τις ευχές τους μια δικιά τους δημιουργία με προσωπικές ευχές. Χαρτόνι, κόλλα, ψαλίδι, μπογιές και μια πασχαλινή ζωγραφιά είναι τα βασικά υλικά. Οφέλη: εξάσκηση συγκέντρωσης, λεπτής κινητικότητας, δημιουργικότητας, γραφής και  κοινωνικών δεξιοτήτων
  2.  Διακόσμηση λαμπάδας: το Μ. Σάββατο πλησιάζει οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στολίσουν είτε τη δικιά τους λαμπάδα ή να φτιάξετε μαζί μια ή περισσότερες για κάποια άλλο μέλος της οικογένειας ή κάποιον φίλο. Οι επιλογές που θα δώσουν στη λαμπάδα τον προσωπικό χαρακτήρα του παιδιού είναι πολλές, όπως: σπάγγος, κορδέλες, χάντρες, πηλός, φιγούρες αγαπημένων ηρώων και άλλα. Τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά της προηγούμενης δραστηριότητας.
  3.  Μαγιάτικο στεφάνι: Μια όμορφη ευκαιρία για μια ανοιξιάτικη πινελιά εν μέσω Πάσχα, καθώς η πρωτομαγιά φέτος συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη για εξόρμηση στη φύση και δημιουργία ενός στεφανιού από λουλούδια. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να πειραματιστείτε με τα παιδιά εκτός από τα φυσικά υλικά και με άλλα υλικά χειροτεχνίας, όπως χαρτόνι, χαρτί γκοφρέ, κορδέλες, ξυλάκια κανέλας και άλλα, με ένα εξίσου όμορφο αποτέλεσμα. Οφέλη: επαφή με τη φύση, σωματική άσκηση, δημιουργικότητα, ενδυνάμωση συγκέντρωσης και εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

 
4. Πασχαλινά κουλουράκια: Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική αναμφίβολα προσφέρουν την ικανοποίηση και τη χαρά της δημιουργίας ενός φαγητού ή γλυκού και απόλαυσης αυτού. Για τα κουλουράκια η διαδικασία ξεκινά από το ζύμωμα, συνεχίζεται με το πλάσιμο και ολοκληρώνεται με το φούρνισμα! Οφέλη: ενδυνάμωση της συνεργασίας, της ακολουθίας οδηγιών, της εφαρμογής μαθηματικών μέσω των ποσοτήτων των υλικών που χρειάζονται για την πραγματοποίηση της συνταγής αλλά και της αισθητοποίησης για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας της έννοιας του χρόνου.

5.    Βάψιμο αυγών: Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά πασχαλινά έθιμα. Και σ' αυτη την δραστηριότητα μπορείτε να δοκιμάστε και να πειραματιστείτε με διαφόρων χρωμάτων βαφές, ιδανικά φυσικές (παντζάρι για κόκκινο, βιολέτες για μωβ, σπανάκι για πράσινο), αλλά και σχέδια που θα στολίσουν τ' αυγά σας, όπως: φύλλα από φυτά και λουλούδια, φλούδες κρεμμυδιών. Εναλλακτικά, τα παιδιά μπορούν να δώσουν κι εδώ το προσωπικό τους στίγμα βάφοντας τ' αυγά με δικά τους σχέδια με κηρομπογιές ή νερομπογιές! Οφέλη: εξάσκηση λεπτής κινητικότητας, δημιουργικότητας, εφαρμογή φυσικών κανόνων (βρασμός νερού), εμπλουτισμός γνώσεων σχετικά με την αξιοποίηση και τα οφέλη λαχανικών, λουλουδιών και φυτών. 





ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου