Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Το πρώτο και ομορφότερο παιχνίδι του παιδιού σας: εσείς!

Είχα έναν πολύ καλό λόγο να απουσιαζω ενεργά απ το ιστολόγιο τους τελευταίους μήνες...έγινα μαμά!
Ένα θέμα λοιπόν που θεωρώ πως αφορά τους νέους αλλά και μελλοντικούς γονείς, είναι το πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και φυσικά τη μαθηση του παιδιού τους. Πιο συγκεκριμένα, ποιές μορφές παίρνει το παιχνίδι  και οι διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες τις πρώτες μέρες ζωής του βρέφους και γιατί είναι τόσο σημαντικά για το παιδί από τον πρώτο καιρό κιόλας της γέννησης του;
Το βρέφος τις πρώτες μέρες της ζωής του έχει ανάγκη από πολύ λίγα, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα: τροφή,ύπνο και πολύ αγκαλιά. Μέρα με τη μέρα και όσο αυτές οι ζωτικές ανάγκες του ικανοποιούνται άμεσα και αδιαπραγμάτευτα, δημιουργείται χώρος για να εμφανιστεί η επίσης μεγαλης σημασίας ανάγκη και επιθυμία του βρέφους για γνωριμία και επικοινωνία με τη μητέρα και τον πατέρα του αρχικά και το περιβάλλον λίγο αργότερα.

Αυτή ακριβώς η επικοινωνία με το βλέμμα,τα πρώτα λογάκια και τραγουδάκια που θα πει η μαμά στο μωρό της, αποτελούν εκτος των άλλων το πρώτο "παιχνίδι" του βρέφους, το οποίο είναι μάλιστα διαδραστικό. Τι καλύτερο;! Φυσικά, ο νέος γονιός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα ψυχαγωγικών μέσων που βρίσκονται στο εμπόριο για το παιδί του, όπως κρεμαστά μουσικά παιχνίδια,ριλάξ,κουδουνίστρες και άλλα. Ωστόσο, σύντομα η μαμά και ο μπαμπάς θα αντιληφθούν πως για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για το βρέφος είναι οι ίδιοι οι γονείς του! Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία ή γνώσεις για να διασκεδάσετε και να περάσετε όμορφα με το μωρό σας όταν αυτό είναι στην κατάσταση "ήρεμης εγρήγορσης" όπως λέγεται, κατα την οποία είναι σε θέση να δεχθεί και να επεξεργαστει τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του.Το πρόσωπο σας είναι ένα πολύ ελκυστικό και μαγικό παιχνίδι στα μάτια του μωρού. Κάντε γκριμάτσες, κουνήστε και χτυπήστε τα χέρια και τα δάχτυλά σας, μιμηθείτε τις φωνούλες και τα "αγκου" του μωρού & πείτε με τη σειρά σας δικές  σας "φωνές" και απλες συλλαβές, αυτοσχεδιάστε και χαρείτε το!
Κάποιες φορές μπορεί να ξεχνάμε πως το βρέφος επι εννιά ολόκληρους μήνες ήταν στη ζεστή φωλιά της μήτρας και ότι ξαφνικά βρίσκεται σε ένα χώρο με απροσδιόριστα για το ίδιο όρια. Η χωρίς περιορισμούς αγκαλιά του προσφέρει ανακούφιση, παρηγοριά κι ασφάλεια και συνακόλουθα, η σωματική επαφή μέσω του μασαζ χαρίζει εκτός απ' τα παραπάνω, αισθήματα ικανοποίησης, ηρεμίας και ευεξίας. Και βέβαια είναι κι αυτό ένα απ' τα πρώτα "ομαδικά παιχνίδια" με σας και το μωρό σας. Γαργαλητό, ονομασία των μερών του σώματος, τραγουδάκια είναι κάποιες απ' τις δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατα τη διάρκεια του μασαζ. 

Μιλήστε στο μωρό σας αλλά και με το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε! Φυσικά δεν καταλαβαίνει ακόμα το νόημα αυτών που λέτε, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλώς: εξοικειώνεται με τον προφορικό λόγο, το ηχόχρωμα, το ύφος και την τονικότητα που ποικίλει κάθε φορά, συνδέει τα αντικείμενα και τις ενέργειες με συγκεκριμένο σύνολο ήχων (λέξεις) και άλλα.
Επίσης, μπορούν οι γονείς μέσ' από πολύ απλές δραστηριότητες ν' αναπτύξουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις του μωρού τους.  Καλλιεργήστε την αίσθηση της αφής μέσω του μασάζ, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αλλά και φέρνοντας σ' επαφή το μωρό με ποικίλες υφές (πχ πλαστική κουδουνίστρα, μάλλινο αρκουδάκι, υφασμάτινο πάπλωμα δραστηριοτήτων). Τον πρώτο καιρό και όσο η όραση του βρέφους δεν έχει δυναμώσει αρκετά, πλησιάστε  σε κοντινή απόσταση εκτός απ το πρόσωπό σας -που όπως είπαμε είναι το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι!- αρκουδάκια,κουδουνίστρες,μπαλόνια,μπαλίτσες,υφασμάτινα βιβλία με έντονα και καθαρά χρώματα, περιγράψτε τα και παίξτε μαζί. Η ακοή του μωρού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οπότε "εκμεταλλευτείτε το" τραγουδώντας του, βάζοντάς του μουσική, αλλά και εξοικειώνοντάς το σταδιακά με καθημερινούς ήχους του σπιτιού  ή ήχους που προκαλείτε εσείς (χτύπημα χεριών, ήχοι με το στόμα, κουδουνίστρα μέχρι να τη χτυπά το ιδιο κλπ.). Αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας, σταδιακή γνώση της σχέση αιτίας και αποτελέσματος είναι μερικά απ' τα ωφέλη που θα αποκομίσει.
Τέλος,  έχοντας κατα νου πως το στόμα του μωρού είναι το πρώτο του "σχολείο", με το να του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει μέσω της στοματικής οδού μια ευρεία ποικιλία παιχνιδιών και αντικειμένων, κατάλληλα φυσικά για την ηλικία του, ανακαλύπτει τη φύση και τις ιδιότητες των πραγμάτων και αναπτύσσεται κιαισθητικά. Το πρώτο "παιχνίδι" που θα γνωρίσει μέσα στα πλάισια του στοματικού σταδίου είναι το χέρι και τα δάχτυλα του το πιπίλισμα των οποίων δε χρειάζεται να προβληματίζει τους γονείς, αφου είναι ένα φυσικό και επιθυμητό στάδιο μάθησης και εξέλιξης όπως ειπώθηκε, ενω προσφέρει την ίδια στιγμή στο βρέφος το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου