Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δημιουργικός και εκπαιδευτικός χρόνος στις διακοπές: 5 προτάσεις


"Πώς μπορώ να κάνω το παιδί να διαβάζει ένα εξωσχολικό βιβλίο τώρα στις διακοπές;"  "Υπάρχει τρόπος να περνάει δημιουργικά κάποιες ώρες των διακοπών;"
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα προβληματίζουν πολλούς γονείς στο τέλος της σχολικής χρονιάς και την αρχή των διακοπών των παιδιών τους.
 Ακολουθούν 5 προτάσεις για δημιουργικές και εκπαιδευτικές καλοκαιρινές στιγμές που ενδείκνυνται και για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες :


  • Το καλοκαιρινό μου βιβλίο: Πηγαίντε με το παιδί σας σ' ένα βιβλιοπωλείο και ενθαρρύντε το να διαλέξει ένα-δυο βιβλία για τις διακοπές που του τραβάνε το ενδιαφέρον. Για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού προτιμήστε βιβλία με πλούσια εικονογράφηση, μικρά κείμενα και σύντομες προτάσεις για να είναι πιο ελκυστικά
  • Το καλοκαιρινό μου ημερολόγιο:  Προτείνετε στον μικρό μαθητή να διαλέξει ένα τετράδιο και να του δώσει ένα όνομα της αρεσκείας του. Μέσα σ' αυτό μπορεί να γράφει πώς περνάει τις μέρες των διακοπών του (που είναι, με ποιούς, τι κάνει, τι βλέπει, πώς αισθάνεται κλπ), τι άλλο θα ήθελε να κάνει  το καλοκαίρι, κάποια πράγματα που θέλει να θυμάται (πχ τι θέλω να έχω στην τσάντα μου στην παραλία). Μπορεί να εμπλουτίσει το τετράδιο με αντίστοιχες ζωγραφιές ή φωτογραφίες ή σχετικά ενθύμια (ενημερωτικά έντυπα από επίσκεψη σε θαλάσσια πάρκα, μουσεία κλπ)
  • Διηγούμαι τη ζωγραφιά, ζωγραφίζω την ιστορία: Σ' αυτή τη δραστηριότητα προτείνετε στο παιδί να φτιάξει μια όμορφη ζωγραφιά μ' ένα αγαπημένο του θέμα. Στη συνέχεια, το ενθαρρύνετε να σας διηγηθεί ή πείτε μαζί μια ιστορία με ήρωες τα πρόσωπα, τα ζώα ή ότι άλλο ζωγράφισε. Κάνοντάς του ερωτήσεις όπως πχ που μένει αυτό το αγόρι, ποιοί είναι οι φίλοι του, τι του αρέσει να κάνει, τι έγινε μετά κλπ, το βοηθάτε να δημιουργήσει και να εξελίξει την ιστορία. Εναλλακικά, μπορεί να διαβάσει μια αγαπημένη ιστορία ή ένα μέρος απ' αυτή που του αρέσει και στη συνέχεια να αποδώσει με μια ζωγραφιά αυτό που διάβασε
  • Παιχνίδια με τις λέξεις: Υπάρχουν πολλές απλές ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε προκειμένου να κρατάτε τον μικρό μαθητή σε επαφή με τον γραπτό λόγο. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε εσείς ή να τις φτιάξετε παρέα και στη συνέχεια να αφήσετε το παιδί να τις συμπληρώσει.
Παιχνίδια με τις λέξεις
Παιχνίδια με τις λέξεις
  •  Φτιάχνω το δικό μου κόμικ: Μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα για πολλά παιδιά. Για όσους το σχέδιο δεν είναι το δυνατό τους σημείο ο παρακάτω σύνδεσμος δείχνει πώς με πολύ απλό τρόπο μικροί και μεγάλοι μπορούν να σχεδιάσουν ζώα. Ζητήστε απ' το παιδί να διαλέξει κάποιους πρωταγωνιστές, να σκεφτεί μια ιστορία ή ακόμα και κάποιους απλούς διαλόγους και η δημιουργία του κόμικ έχει μόλις αρχίσει! http://mikroimegaloi.gr/blog/shediazontas-zoa-sti-stigmi 
Φτιάχνω το δικό μου κόμικ

           



            Καλή διασκέδαση!
    
            Φαιδώρα Ρίζου
           Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου