Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τρεις λέξεις μαγικές! Πρώτη λέξη: αποδοχή

Αποδοχή:  Το παιδί μας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και φέρει τα δικά του μοναδικά στοιχεία. Έχει τα δυνατά και τα λιγότερο δυνατά του χαρακτηριστικά, κάποια μας αρέσουν περισσότερο, κάποια λιγότερο.Όσο πιο σύντομα αποδεχτούμε τη μοναδικότητα του παιδιού μας τόσο το καλύτερο για το ίδιο, για εμάς και φυσικά για όλη την οικογένεια. 
Ο σεβασμός στα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις του, στον τρόπο σκέψης του είναι η έκφραση της γονεικής αποδοχής. Μαλιστα, αν μιλάμε για ένα παιδί με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, η αποδοχή του ξεχωριστού τρόπου μάθησης, των μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών του είναι μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού συνολικά.  
Εξάλλου όταν πρώτοι εμείς αποδεχόμαστε το παιδί μας, αποδέχεται στη συνέχεια κι εκείνο τον εαυτό του και χτίζει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανόητητές του. Μάλιστα,  με την έκφραση της αποδοχής μας συμβάλλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδίως τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας, στην καλλιέργεια του  αυτοσεβασμού,της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του, χαρακτηριστικά πολύτιμα για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του. 
Μια σημαντική διευκρίνιση: αποδοχή δε σημαίνει κατάργηση των ορίων, ανοχή στη όποια συμπεριφορά ή έλλειψη υποχρεώσεων εκ μέρους του παιδιού! Αντίθετα, αποδέχομαι το παιδί μου σημαίνει σέβομαι και αναγνωρίζω τη μοναδικότητα και την ιδιαίτερότητά του προσφέροντάς του ένα όσο το δυνατόν ισορροπημένο και πλούσιο σε γνωστικά και συναισθηματικά ερεθίσματα περιβάλλον που θα αναδείξει το ξεχωριστό δυναμικό του.                


Φαιδώρα Ρίζου
Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ                                                                       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου