Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τρεις λέξεις μαγικές! Δεύτερη λέξη: ενθάρρυνση


"Μπορείς να τα καταφέρεις!" "Μπράβο!" "Τι όμορφη ζωγραφιά!" Μερικά τόσο απλά και την ίδια στιγμή τόσο δυνατά λόγια που οι γονείς χρειάζεται να εκφωνούν με κάθε ευκαιρία στα παιδιά τους. Ενθαρρύνω, προτρέπω, παρακινώ το παιδί να κάνει ή δημιουργήσει κάτι, να μοιραστεί μαζί μου μια δραστηριότητα, να παίξει με άλλα παιδιά.
Η ενθάρρυνση βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητας και σε κάθε περιβάλλον. Είναι η πόρτα που οδηγεί στη μάθηση, την ανάπτυξη, την ωριμότητα του παιδιού και φυσικά στον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση του. Μάλιστα δίπλα στην ενθάρρυνση βρίσκεται η επιβράβευση που λειτουργεί ως επιστέγασμα της συγκεκριμένης δράσης, της συμπεριφοράς ή της κατάκτησης του παιδιού μας. Με τη σειρά της, η επιβράβευση ανατροφοδοτεί και πυροδοτεί ξανα την θετική και δημιουργική δράση και άρα την ανάπτυξη.
Είναι φανερό λοιπόν πόσο πολύτιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι η ενθάρρυνση. Και τι όμορφο παράδειγμα μπορούν να δώσουν οι γονείς που ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν τα παιδιά τους, ώστε κι εκείνα με τη σειρά τους να έχουν μια τέτοια συμπεριφορά στους φίλους, τους συμμαθητές τους και αργότερα ως ενήλικες στους συνομήλικούς τους!
Την επόμενη φορά λοιπόν που τα παιδί σας θα παραιτηθεί, θα θυμώσει ή θ' απογοητευτεί, η ενθάρρυνση και η επιβράβευση μπορούν να μετατρέψουν την παραίτηση σε προσπάθεια, τον θυμό σε ικανοποίηση και την απογοήτευση σε χαρά!

Φαιδώρα Ρίζου
Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου