Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Τρεις λέξεις μαγικές! Τρίτη λέξη: αγάπη


Η τρίτη και... "πιο μαγική" λέξη είναι φυσικά η αγάπη. 
Είναι η προυπόθεση της αποδοχής, της ενθάρρυνσης και της επιβράβευσης, αλλά και η καθημερινή κινητήρια δύναμη των προσδοκιών, της συμπεριφοράς μας και της υγιούς σχέσης μας με το παιδί μας.
Η αγάπη εκφράζεται λεκτικά και μη λεκτικά, με πράξεις και με λόγια. Και στο σημείο αυτό είναι μάλλον αυτονόητο να συμφωνήσουμε πως η μη λεκτική συμπεριφορά καθώς και οι πράξεις αγάπης όπως μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί και η ουσιαστική παρουσία του γονιού είναι πολύ πιο ισχυρές από τα λόγια.
 Επίσης είναι σημαντικό για το παδί να βλέπει τον γονιό του να εκφράζει την αγάπη του και στα άλλα μέλη της οικογένειας, στους στενούς φίλους και συγγενείς, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως είναι επιθυμητό, αποδεκτό και ωφέλιμο να εκφράζουμε στους άλλους θετικά συναισθήματα αγάπης, φιλίας και συμπάθειας, ανάλογα με το είδος της σχέσης που έχουμε μαζί τους.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως οι γονείς να μην παρανοήσουν και παρερμηνέυσουν την εκδήλωση της αγάπης. Έτσι "αγαπώ" δεν είναι συνώνυμο του γεμίζω το παιδί μου με υλικά αγαθά, δεν είναι συνώνυμο με το να του κάνω όλα τα χατήρια, δεν είναι συνώνυμο με τον να μη δίνω σημασία στις αρνητικές ή μη επιθυμητές συμπεριφορές του.
Τι σημαίνει λοιπόν αγαπώ το παιδί μου; 
Σημαίνει το σέβομαι, το αποδέχομαι, πιστεύω στο δυναμικό του και το ενθαρρύνω, το βοηθώ σε κάθε του βήμα , είμαι δίπλα του και βέβαια του προσφέρω συναισθηματική και υλική κάλυψη.
Την ίδια στιγμη όμως στέκομαι και πίσω του αφήνοντάς το σταδιακά να αυτονομηθεί, να αυτενεργήσει, να αποκτήσει αυτοσυνείδηση και αυτοσεβασμό και να αναπτυξεί τελικά μια ολοκληρωμενη και υγιή προσωπικότητα με τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και δυνατότητες, μια προσωπικότητα που θα έχει με τη σειρά της την ικανότητα αλλά και την ικανοποίηση να δώσει αλλά και να πάρει αγάπη από τους γύρω της.






2 σχόλια:

  1. Υπέροχες οι αναρτήσεις σου για τις "μαγικές λέξεις"! Και πόσο αληθινές! Μπράβο για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις, η αγάπη και η τρυφερότητά σου είναι εμφανείς μέσα από το blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ιωάννα! Και ανταποδίδω! Καλή συνέχεια ;)

      Διαγραφή